Barselgrøt

Kalles også nornegrøt og er en (fin!) grøt som man serverer til jordmora og alle kvinner som har vært med på å hjelpe til etter at et barn har blitt født. Man kaster alltid første ausa i grua, men nevner ikke med navn hvem den er ment for. Dette er den eneste gangen man kommer i nærheten av å blote nornene. Den generelle oppfatningen er at de tre skjebnesøstrene ikke ser med blide øyne på folk som prøver å bestikke dem.

Måltider

Åbit er dagens første måltid og ganske enkelt, kanskje bare noen leiver (et flatt, men mykt brød) med litt smør, mysesmør eller eventuelt litt ost, ølost, grøt med stekt flesk eller sild. Dugurd spises midt på dagen, og kan for eksempel bestå av supper, sild, kål og flesk eller liknende. Non spises på ettermiddag eller tidlig kveld, og er et større måltid, for eksempel kål eller ertestuing med kokt kjøtt og flesk, ovnsbakt brød eller leiv, ertesuppe og tørkakjøtt eller melkesuppe (med byggryn) og fisk. Innimellom hovedmåltidene hender det at man spiser en ekstra liten åbit om man blir sulten.

Mat

Er grøt, leiv (flate, stekte brød uten gjær) eller ovnsbakt brød (sjeldnere), ost, mysesmør/gomme og prim, smør, salt (men ikke pepper) og honning (men ikke sukker), morrpølser og tørkakjøtt (spekemat er ikke vikingtid, men vi godtar det hos oss); tørket og røkt fisk, melk (vanligvis surmelk) av ku eller geit, øl og mjød (men ikke brennevin), kål og erter (men ikke kålrabi, gulrøtter, tomater eller potet), havre, hvete, bygg og rug, alle typer løk, hasselnøtter (men ikke valnøtter, peanøtter eller mandler og absolutt ikke sjokolade), epler (sjeldent) og friske skogsbær (men ikke annen frukt), egg, fjærkre. Ikke kaffe eller te. Blåbærsaft (men ikke appelsinsaft), urte- eller nypebrygg. Det er bare kvinner som lager mat.

Øl

Man vet å sette pris på godt øl, selv om det sjelden drikkes daglig. Til det finnes et lettere slag øl som kalles mungåt. Det er ingen småsak å drikke sammen. Da knyttes vennskapsbånd, og noen viktige avgjørelser og erklæringer kan bare gjøres ved drikkelag. Man er ved lov pålagt å brygge en mæle øl til jul og til slåtten. Det kan eventuelt brygges sambæringsøl, dvs. flere tufter går sammen om å brygge den påkrevde mengde øl. Se også minneskål og sumbel.

Salt

Salt er dyrt og litt sjeldent. At noe ligger i salt vil si at det er holdbart, da salt er den mest effektive metoden for å preservere mat (andre metoder er tørking og røyking). Eksempel: Eden hans ligger i salt. Den avtalen ligger i salt.