Odin

Har mange tilnavn: Allfader, Vegtam, Gaut, Ravnås, Sigtrygg, Gamle Gråskjegg, Valfar… Kalles den høyeste blant guder (men er ingen egentlig konge eller drott). Gift med Frigg, har mange barn, bl.a. Balder, Hod og Vidar (m. Frigg) og Tor (m. Jord).

Odin reiser ofte omkring, gjerne til Midgard, og ofte i forkledning. Han er guden for skaldskap, galder og død. Etter et slag flyr valkyriene (kvinnelige guddommer) over likene på valplassen og velger ut de tapreste til å komme til Odins gildehall Valhall. Der slåss man hele dagen og fester og drikker hele kvelden, til slaget mot jotnene under Ragnarok.

Odin er på evig søken etter visdom, og en gang ofret han sitt ene øye for å få drikke av Mimes (visdommens) brønn. Odin har ravnene Hugin og Munin, som flyr rundt i Midgard og rapporterer tilbake til Odin. Ravner (særlig to stykker) er derfor et kraftig jærtegn og sjeldent et godt ett, fordi Odin forbindes med død i strid.

Odin har også ulvene Gere og Freke, spydet Gugne og gullringen (halsring) Draupne, som det hver natt drypper ni nye ringer fra. Odins høysete kalles Hlidskjalv. Når Odin sitter der, kan han se til verdens ende.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.