Seid

En spesiell type trolldom som ofte består av sang og gjerne involverer dansing og tromming, og kanskje annen musikk. Man vet ikke så mye om seid, for dem som utøver det (volver, seidkoner eller seidkaller) deler ikke kunnskapen sin med andre i tide og utide. Seid regnes for å være en trolldom for kvinner, og menn som seider blir sett på som umandige (selv om det neppe er lurt å si det direkte til en seidmann…)

Seid er mye sterkere enn galder, og er i utgangspunktet ikke negativt, men kan brukes på skadelig vis. Slik seid kalles nattseid eller mørkseid. Når seidfolk seider, faller de i ekstase mens kroppen blir liggende som om den var død. Da har volvens hug (en ikke-kroppslig skikkelse) forlatt henne for å finne svar på spørsmål eller bote (ev. utføre) skadeverk. Seid er generelt skummelt og kan være svært kraftig, i den grad at det kan ta livet av en. Men det kan også i visse tilfeller gi en livet tilbake.

Seidfolk har ofte mange og sterke usynlige hjelpere, fylgjer, sies det. Derfor holder det vanligvis ikke med sverd om man vil beskytte seg mot fiendtlige seidfolk. Det aller lureste er å holde seg inne med dem. Ikke minst fordi seid også kan gjøre en frisk, usårbar i strid også videre. Man vil med andre ord være venner med seidfolk. Heldigvis er seidfolk like glade i gaver og godord som annet folk. Forløvrig sier Håvamål (113) dette: ligg aldri med ei trollkyndig kvinne, så hun fanger deg i favnen sin. Se også sjel.

WP Glossary Term Usage

Bookmark the permalink.

Comments are closed.