Tevling

Kalles også jevning, som i mannjevning. Menn er svært glad i å tevle med hverandre, naturligvis for å vise seg, øke på æra si eller fange oppmerksomheten til ei fager ungmøy. Det er like viktig å vise seg som en stor idrettsmann som en stor stridsmann, og de to henger ofte sammen. Det finnes mange typer tevling, alt fra kvass våpenleik til brettspill (se tavl) og ordkappleik. I all tevling gjelder det at det er liten ære å hente i å vinne over en som er mindre flink enn deg. Derfor gjelder det å utfordre den sterkeste/kjappeste/flinkeste man finner. Da mister man også mindre ære om man taper.

Fordi alle typer angrep, hugg og skader fører til bøtlegging, tar man hverandre i hendene i håndsalagrid før man tevler. Det betyr rett og slett: jeg gir deg lov til å skade meg uten at jeg kommer til å kreve bot for det. Allikevel er det ikke uvanlig at konflikter under tevling eskalerer til ekte strid, særlig hvis en av partene er en dårlig idrettsmann, dvs oppfører seg usportslig.

En særlig gild form for tevling er glima, en form for bryting. Her møtes de to stridende i bar overkropp. Den gjeveste formen for glima kalles broktak, som brytes stående og med en hånd i bukselinningen (eller i et kraftig belte) på motstanderen mens den andre hånden griper tak i buksen øverst på låret. Slik skal begge ha en arm underst og en arm øverst (dette siste er forøvrig opphavet til uttrykket overtak). Man skal holde fast i hverandre hele tiden, og det er om å gjøre å få ryggen til motstanderen ned i bakken ved å løfte ham og så velte ham overende. dette gjør man ved hjelp av føttene i en serie forskjellige grep, som kalles en bragd. Noen bragder regnes som gildere enn andre, og gir større ære ved seier. Eksempler på bragder er leggjarbragd, knerykk, hælkrok, kjerringbragd osv. Musebragd kalles alle feige triks, som f.eks. å tråkke på tåa til motstanderen. Det anses forøvrig som svært ufint å lande med kneet i skrittet på motstanderen når han faller.

Kvinner har et mer avslappet forhold til tevling, men det er en selvskreven lov at den største idrettsmannen får den vakreste og mest dugande kvinnen.

WP Glossary Term Usage

Bookmark the permalink.

Comments are closed.