Malstrøm: Kostymer og uststyr

Malstrøm: Kostymer og uststyr

Malstrøm foregår i vikingtiden, og kostymer og utstyr skal gjenspeile dette så godt som mulig uten at det går utover helse og komfort. Vi har lagt ned følgende retningslinjer for kostymer og utstyr som skal benyttes.

Sosiale forskjeller

Vi befinner oss på en liten gård på kysten i Nord-Trøndelag som livnærer seg av jordbruk og fiske. Det er liten grunn til at noen av de fastboende skal ha tilgang til veldig ekstravagante klær eller smykker. Det er større sjanse for at vikingene eier flotte klær og smykker, men de har nettopp forlist, og har stort sett med seg det de står og går i.
Sosial stand skal reflekteres i kostyme og utstyr. Bare landeiende bønder har sterke farger og pyntebånd. Tegner har færre smykker, mindre pynt og billigere farger eller naturfarger. Husk at det også er forskjell på rikere tegner (f.eks. håndverkere) og fattige, som enkle husfolk. Treller har klær som ikke er farget eller pyntet, og som gjerne er for små, for store, lappet eller hullet. De fleste treller er allikevel godt kledt. Man behandler trellene sine godt, for da arbeider de bedre.

Farger

Veldig fargerike og dyre plagg er høyt skattet, og det er avhengig av hvor jålete eieren er om han/hun sprader omkring i det eller sparer det på kistebunnen til spesielle anledninger.
Svært dyre farger er importerte fargestoff (marineblå av indigo eller vaid, dyp rød fra krapp og/eller kochenille, helt svart) og lillafarger av sjelden sopp.
Dyre farger stoffer som krever mye, sjeldent og/eller dyrket plantemateriale eller flere fargebad (blå, rød, klare grønnfarger, lilla, noen varme brunfarger), farget lin (kun blått) eller bleket lin.
Mellomdyre farger er farget med lettere tilgjengelig plantemateriale (lysegul, lysegrønn, lys gråbrun, grå), eller mørkere, sorterte naturfarger (farger samlet fra bare brune eller rødbrune sauer, osv).
Billige farger er ufargede, naturlige farger; naturhvit, grått, gråbrunt.

Stoffer

Klær lages hovedsakelig av ull, lin eller lær. Vi godtar blandingsstoffer eller stoffer som likner på ull eller lin, men vi anbefaler på det sterkeste at du velger blandinger med naturfiber og unngår kunstfiber, da noen av disse vil kunne smelte i kontakt med åpen flamme, og smeltet kunstfiber i huden er ikke godt. Vi anbefaler heller ikke kunstig lær. Da vil du først svette, og så fryse.
Lin brukes primært som undertøy, siden det tåler å vaskes oftere. Undertøy vil si poinnbrok, skjorte eller serk, hodelin for kvinner. Ull brukes til resten av klærne, samt yttertøy. Lær brukes primært til regntøy, kofte, hette og lue, og smøres da inn med fett.
Finvevde stoffer er dyrere enn grovvevde, for de tar lenger tid å lage. Stoffer som er vevd i mønstre (fiskebein eller diamantkypert) er dyrest. Grovere stoffer av hamp eller nesle finnes også, og kan eventuelt benyttes hvis du er skrekkelig fattig eller en mishandlet trell. Alle plagg kan kantes med bånd, ettersom hvor velstående man er.

Kvinner

Innerst har en kvinne på seg en serk av lin, vanligvis ufarget. Denne sover hun vanligvis også i. Hvis hun er rik, har hun kanskje en blåfarget serk hun tar på til fest. Lin tar farge dårlig, og blir bare lyseblå. Over serken har hun en stakk av ull. Dette er en heldekkende kjole med lange ermer. Til daglig kan hun bruke bare disse to kjolene, kanskje med et belte på, og et forkle i lin for å skjerme klærne når hun arbeider. Frie kvinner av en viss velstand har gjerne også en selekjole over stakken, som holdes på plass med skålspenner og pyntes med bånd, perler og smykker. Bare de mer velstående bruker selekjolen til daglig.

Gifte kvinner bærer ofte et vakkert hodelin som knyttes bak i nakken, særlig ved festlige anledninger. Ellers er det vanlig å dekke til håret med et skaut når man arbeider, eller mot regn eller kulde. Ei lue med snøring (såkalt jorviklue), går også an. Man kan også bruke ei hette av ull eller av lær mot regn.

Som ytterplagg kan man bruke et stort sjal (ullstoff eller nålebundet, ikke strikket eller heklet!), en kofte (lang og utsvingende jakke) eller en kappe (uten hette). Man kan bære drakten med eller uten belte. Ei husfrue bærer gårdens nøkler hengende fra beltet eller fra et kjede i en av brosjene som statussymbol.

Av smykker kan en kvinne bære kjeder med anheng (for eksempel torshammere), skålspenner med perler om man er rik nok, brosje i halsen eller for å feste et sjal eller ei kappe, ringer og spesielt bauger, dvs. armringer.

Forslag til kostymeliste for kvinner

Bør ha:

 • En underserk i lin
 • En stakk i ull
 • En kofte, et sjal og/eller ei kappe i ull
 • Et hodelin, ei lue eller et skaut i lin
 • Ullundertøy (moderne)
 • Sko, sokker

Kan ha:

 • Ev. ei regnhette i tykk ull eller fettet lær
 • Ev. et belte
 • Ev. selekjole med skålspenner
 • Ev. smykker

Menn

Det er viktig å huske at menn i vikingtiden ofte er like jålete som kvinner i klesveien. I alle fall liker de å bære masse smykker som viser deres velstand. Menn bærer ei skjorte av lin underst, vanligvis ufarget. Over dette en kjortel, som er en smule kroppsnær, og med ”skjørt”; det vil si, kjortelen har økende vidde fra midjen og nedover. Maksimum lengde på en kjortel for en mann er like under kneet. Lengre kjortler er umandige. Det kan bli blodbad av sånt…
På beina har mannen ei brok. Vi godtar nøytrale bukser i ullstoffer, men det beste er bukser av typen Thorsbjerg, eller såkalte vidbrok eller posebukse for de mer velstående. Lærbukser kan brukes som regnbukse utenpå ullbuksa. Hvis han har vidbrok, har mannen surret vindinger rundt leggene. Dette er lange remser av stoff, ca. 10 cm brede og fire-seks meter lange, som surres under fotbladet og rundt leggene. Fattige, unge eller varmblodige menn kan også gå uten bukser til hverdags.

På hodet kan man ha ei lue som er nålebundet eller sydd av ull eller lær, eller ei hette (som går ned over skuldrene, men uten lyrepipe). Som ytterplagg kan man bruke en vest, en åpen kofte eller ei kappe som er firkantformet og festes med kappenål.

Av smykker kan en mann bære kjeder med anheng (for eksempel torshammere) eller til og med perlekjeder, brosje i halsen eller for å feste ei kappe, ringer og spesielt bauger, dvs. armringer. Bauger skal bæres så høyt at de ”sitter fast”.

Forslag til kostymeliste for menn

Bør ha:

 • Ei skjorte i lin
 • En kjortel i ull
 • Ei brok eller ei vidbrok med vindinger i ull
 • Et belte
 • Ullundertøy (moderne)
 • Sko, sokker

Kan ha:

 • En vest i ull
 • Ei kappe i ull (firkantet)
 • Ei lue
 • Ei regnhette i tykk ull eller fettet lær
 • Et belte
 • Smykker

Treller

Hvis en trell en sjelden gang får et helt nytt plagg, er det snakk om ufargede, enkle plagg. Vanligvis arver de gamle og ødelagte klær fra sjølfolket. Treller har derfor gjerne klær som er for små eller for store, lappede og slitte. De går ofte barfot om sommeren, men de går ikke halvnakne. Man må jo passe på at trellene holder seg friske, så de kan arbeide og formere seg. Det kan også gå status i det å kle opp sine treller skikkelig. Jo rikere og mer gavmild drotten deres er, jo bedre kledd er trellene.

Sko

Om du har skikkelige skinnsko er det kjempefint, hvis ikke bruker du militærboots eller andre nøytrale lærsko. Det er heller ikke uhørt å gå barfot. Spesielt gjelder dette treller, men også mer velstående folk skjemmes ikke over å spare på skoene når været er varmt. Tor sjøl går ofte barfot.

Hår

Både kvinner og menn har gjerne langt hår (men det er greit at du ikke har dette), og det friseres helst til daglig så det ikke kommer i veien. Utslått hår brukes av unger, eller til fest, særlig av ungmøyer som ønsker å hekte en mann på kroken. Da kan møyene også bære en krans av blomster, metall eller tvinnede bånd. To fletter er veldig populært, men ei flette nedover ryggen er vanligere blant eldre kvinner. Stilen med to fletter er også populært for menn. Dette kalles stridsfletter, fordi det er en effektiv måte å holde håret unna i strid. Menn har selvfølgelig skjegg, og er det langt nok, kan også det flettes i en eller to fletter. Men sløyfe i skjegget er kanskje å ta i litt. Treller er helst kortklipte eller snauklipte, for da slipper de å bruke så mye tid på å fjerne lus.

OBS! Hårstilen brukt i TV-programmet «Vikings», med dreads, barbert på sidene og kaotisk fletting, er IKKE autentisk.

Undertøy

Du kan selvsagt bruke moderne undertøy. Vi anbefaler at du har med deg godt ullundertøy, for det kan bli kaldt ved kysten, også i september. MEN – alt undertøy skal være ensfarget, og i nøytrale farger. Siden alle sover i samme langhus, som også er stedet hvor alt innendørs spill skal foregå, er sjansen stor for at andre spillere på ett tidspunkt kan få et glimt av undertøyet ditt. Derfor må de mønstrete, fargerike Kari Traa og Ulvang ligge igjen hjemme.

Søm

Håndsøm er tøffest, men du har lov til å bruke symaskin.

Sengetøy

For de fleste blir det soving på benker eller golv, så du trenger noe mykt å ligge på, og noe varmt å ha over deg. OBS! Vi tillater ikke liggeunderlag eller den klassiske soveposen med teppe over. Sovesaker må kunne rulles vekk på dagtid. Som liggeunderlag anbefaler vi reinsskinn, saueskinn og/eller tovede matter. Du kan også sy en tynn madrass inn i ullpledd, så lenge den er tynn nok til å pakkes vekk eller kan ligge på en benk om dagen. Som teppe benyttes skinnfell, ensfargede ullpledd i nøytrale farger og liknende.

Spisesaker og mat

Du må ha med deg spisesaker til deg selv. Du trenger en bolle, et drikkekar eller et horn, ei skje og en kniv. Vi anbefaler også å ha med en tøybit av lin eller liknende som du kan bruke som klut. Hvis du skal ha med deg ekstra mat, frukt eller snacks, så må du ha med noe å oppbevare dette i, for eksempel en tøypose, et treskrin eller ei kurv. Det er ikke anledning til å ha med noe plastikk inn i langhuset.

Personlig utstyr

Moderne utstyr skal ikke oppbevares i langhuset. Vi har et eget rom ved utedassen hvor moderne klær, medisiner, linsevæske, redbull og liknende kan oppbevares. Alt personlig utstyr som befinner seg i spill SKAL oppbevares i egnede beholdere, som skrin, tøyposer, skinnposer eller liknende. Det vil være kister i langhuset hvor folk kan hensette ting, men siden kistene deles av flere, skal alt pakkes i egnede beholdere også her.

Sømkurs, mønstre og inspirasjon

I løpet av våren og sommeren kommer vi til å arrangere stevner hvor vi samles for å lære oss håndverk, bli kjente og nerde om vikingtid. På disse stevnene kan du få råd og hjelp til å ordne deg kostymer og utstyr.
Vi har opprettet ei Pinterest-tavle hvor vi har samlet mønster, bilder og annet materiale til inspirasjon for klær, smykker og utstyr. For å benytte deg av dette, må du først lage deg en pinterestkonto. Søk opp brukeren VrangTante Brun (Sunnivas konto), og finn tavla «Malstrøm», eller bruk denne lenken: https://no.pinterest.com/vrangtantebrun/malstrøm/

Comments are closed.